A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar gazdaság az elmúlt időszakban is bizonyította versenyképességét. Az export GDP-hez viszonyított aránya tavaly elérte a 90 százalékot, ami bizonyítja, hogy a Magyarországon működő vállalatok és az általuk előállított termékek és szolgáltatások versenyképesek a világpiacon - hangsúlyozta. )

"Magyarország számára rendkívül fontos a világkereskedelem szabadsága, és hogy minél kevesebb akadály álljon útjába a két vagy többoldalú kereskedelmi és gazdasági együttműködéseknek" - fogalmazott Szijjártó Péter.

A miniszter kétoldalú megbeszéléseket folytatott Francois-Philippe Champagne kanadai nemzetközi kereskedelemért felelős miniszterrel, Steven Ciobo ausztrál kereskedelmi miniszterrel, Jorge Faurie argentin külügyminiszterrel és Ildefonso Guajardo mexikói gazdasági miniszterrel.

A távoli országokkal folytatott kereskedelmi kapcsolatok dinamizálásához Szijjártó Péter alapfeltételnek tartja, hogy az Európai Unió a kereskedelmi megállapodásokról szóló tárgyalásait felgyorsítsa.

"Elvárjuk az Európai Uniótól, hogy ezeken a tárgyalásokon a magyar érzékenységeket figyelembe vegye, amelyek elsősorban a mezőgazdaságot érintik" - mondta a miniszter.

 

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:pinterest