Az uniós bizottság új módszert vezet be annak kiszámításához, hogy dömpingnek minősül-e az olyan országokból érkező uniós behozatal, amelyek gazdasága állami beavatkozás miatt torzul.

Az új jogszabály célja, hogy az EU piacvédelmi eszközei képesek legyenek a nemzetközi kereskedelmi környezet aktuális jelenségeinek - különösen az államilag előidézett, gyakran többletkapacitásokhoz vezető torzulások - kezelésére, teljes körűen tiszteletben tartva a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) jogi keretében érvényes nemzetközi kötelezettségeket. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke szerint az új jogszabály és a hamarosan rendelkezésre álló új eszköztár révén Európa lépést tud tartani a nemzetközi kereskedelmi környezet folyamatosan változó jelenségeivel és hatékonyan kezelni tudja azokat.

Cecilia Malmström kereskedelempolitikáért felelős biztos kijelentette, az új uniós dömping- és szubvencióellenes jogszabály jelzi az EU elkötelezettségét az erős és hatékony piacvédelmi eszközök mellett.

A dömping kiszámítása az eljárás szerint az exportáló ország kivitelének és belföldi árainak, illetve költségeinek összehasonlításával történik. Ha a belföldi árak vagy költségek a gazdaságot érintő állami beavatkozás miatt torzulnak, a bizottság ezeket figyelmen kívül fogja hagyni a belföldi érték számításakor. Helyettük a torzítatlan termelési és értékesítési költségeket tükröző egyéb referenciaértékeket fog használni - közölte.

Az új módszer bármely WTO-taggal szemben alkalmazható. Az új módszer alkalmazása előtt ki kell mutatni, hogy az exportáló ország gazdasága az állami beavatkozás miatt jelentősen torzul-e.

Az Európai Bizottság az államilag előidézett torzulásokról országjelentéseket tesz közzé. Az uniós ipar ezekre a jelentésekre támaszkodva kérheti az új módszer dömpingellenes vizsgálatokban történő alkalmazását. Az egyes vizsgálatok során a bizottság fogja megállapítani, hogy szükség van-e az új módszer alkalmazására. A vizsgálat során az érdekelt felek - így az érintett ország kormánya és az exportálók is - lehetőséget kapnak arra, hogy észrevételezzék és cáfolják a jelentés megállapításait.

Az új módszer az EU szubvencióellenes szabályait is szigorítja oly módon, hogy a jövőbeni ügyekben minden új, a vizsgálat során feltárt támogatás is vizsgálható legyen, és megjelenhessen a kivetett végleges vámokban.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:twitter, pinterest, mti)