A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn tette közzé, hogy első becslése alapján  júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 3,9 százalékkal emelkedett.

Pomázi Gyula kiemelte: a KSH szerdán hozta nyilvánosságra második becslése alapján, hogy 4,8 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, amiből az ipar hozzájárulása 0,8 százalékpont volt. A GDP hajtóereje a kereskedelem és az építőipar volt, ugyanakkor a feldolgozóipar is jelentősen hozzájárult a kedvező adatokhoz.

Hozzátette: az eddigi tapasztalatok alapján a járműgyártás mellett további ágazatokban is növekedés várható, húzóerővel bír a gumigyártás, a vegyipar, a gyógyszergyártás és az egészségiparhoz kötődő ágazatok.

Rámutatott, dinamikáját tekintve a magyar ipar kiegyensúlyozott. E mögött az erős bizalmi és konjunktúraindex  áll, még az európai, illetve amerikai védővámok kapcsán felmerülő problémák ellenére is.

Hangsúlyozta: a kormány adó- és bérmegállapodásai hajtóerőt biztosítanak az iparágaknak a fejlődéshez. A helyettes államtitkár szerint a jelenlegi adatok - a megrendelés-állományok, az export, a belföldi kereslet - alapján a növekedési dinamika tartható lesz idén.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:mti)