A KSH közlése szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 438 200 forint volt a múlt év novemberében, 8,6 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban. 2020. január és november között a bruttó átlagkereset 399 300 forint volt, ez pedig 9,6 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

Bodó Sándor szerint érdemes külön bontani a verseny- és a közszféra teljesítményét: 2020. január-november közötti időszakban az előbbinél 9,5 százalékos növekedés, míg az utóbbinál 9,9 százalékos növekedés volt.
A nettó átlagkereset 265 500 forint volt, így tehát a reálbérek 6 százalékkal nőttek, az infláció 3,4 százalék volt. A nettó keresetek folyamatosan, 95 hónapja emelkednek, ez pedig az államtitkár szerint komoly gazdasági teljesítmény.
Kifejtette: az ágazatokat tekintve a bérek növekedésében a pénzügy-bankszektor vezető szerepet tölt be, emellett az IT-szektor szintén jól jövedelmező fizetéseket tud biztosítani, a tudományos-műszaki tevékenység jár még elől, és nem meglepő módon az egészségügyi termékeket előállító cégeknél is az utóbbi időszakban az átlagnál jobban emelkedtek a bérek. Ezzel szemben a turizmus, a vendéglátás, a szolgáltatási szektor területén nem történt jelentős emelkedés.
Kitért az ágazati bértámogatásra is, amelyet a turizmusban, vendéglátásban, szolgáltatóiparban tevékenykedők vehetnek igénybe. Csütörtökön átlépte a 100 ezer dolgozót, akikre támogatási igény érkezett a munkáltatóktól. Ennek mintegy 70 százalékát már el is bírálták, ugyanakkor gyakran hiánypótlásra van szükség - tette hozzá az államtitkár.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:pixabay, mti)