A nyers és a kiigazított adat jelentős eltérését az okozza, hogy az idén kettővel több munkanap volt, mint a múlt év első hónapjában.

Az ipari export volumene 8,6 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit a decemberi 0,4 százalékos szerény emelkedés után. A feldolgozóipari exportértékesítés 7,5 százalékkal nőtt. Ennek a több mint felét kitevő két alág közül a 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 8,5 százalékkal emelkedett. A másik meghatározó alág, a feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 4,4 százalékkal növekedtek. A villamosberendezések kivitele is 8,1 százalékkal és a gépexport is 25,5 százalékkal nőtt. Az élelmiszerexport 5,9 százalékkal haladta meg a tavaly januárit a decemberi 1,2 százalékos növekedés után.

Az ipar belföldi értékesítése 7,2 százalékkal, ezen belül a feldolgozóiparé 2,2 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év első hónapjában. A járműgyártás belföldi értékesítései két hónap csökkenés után 10,2, a gépeladások 31,9, a számítástechnikai termékeké 25,1 százalékkal haladták meg a tavaly januárit.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 3,6 százalékkal emelkedett 2016 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 6,7 százalékkal csökkentek, míg az új exportrendelések 5,1 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 2,1 százalékkal meghaladta a tavaly januárit. A belföldi rendelések volumene 8,4 százalékkal, ezen belül a gépipar megrendelései 46,5, a villamos berendezéseké 35,9 százalékkal emelkedtek, a járműipar belföldi rendelésállománya viszont 3,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az export megrendelések 1,8 százalékkal meghaladták az egy évvel korábbi viszonylag magas bázist, ebből a járműipar rendelései 3,1, a gépiparé 5,7 százalékkal emelkedtek, a számítástechnikai eszközökre viszont 5,3 százalékkal kevesebb rendelés volt, mint tavaly januárban.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó: mti)