A Booker támogatásával hozták létre 1968-ban a jelenleg Man Booker-díj néven évente odaítélt legrangosabb brit irodalmi kitüntetést.

A Tesco egy-egy Booker-részvényért 0,861 saját új részvényt és 42,6 penny készpénzt ad; ez 12 százalékos prémium az LSE FTSE 250-es indexében szereplő Booker csütörtök esti záró árfolyama felett.

A tranzakció zárása után a Booker részvényeseinek 16 százalékos részesedésük lesz az egyesült vállalatcsoportban.

Az ügylettől a Tesco legalább 200 millió font éves szinergiahozadékot vár az adásvétel lezárása utáni harmadik évtől.

A bejelentés után a Tesco részvénye 9-10 százalékos, a Booker papírja 15-16 százalékos nyereségben mozgott az LSE pénteki jegyzésében.

A tranzakció - amelyet a versenyfelügyeleti hatóságoknak még jóvá kell hagyniuk - azt jelenti, hogy a Tesco túllép eddigi hagyományos lakossági élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységének határain, és számtalan más kiskereskedelmi egység - köztük saját piaci vetélytársai, valamint több százezer étterem - nagybani ellátójaként is megjelenik a piacon.

A Tesco, amely a brit magánszektor legnagyobb foglalkoztatója több mint 300 ezer alkalmazottal, rendkívül nehéz, könyvelési botrányokkal és ezzel összefüggő bűnügyi vizsgálatokkal súlyosbított üzleti időszakot élt át az elmúlt három évben, és a Booker megvásárlása a cég első nagyszabású vállalatfelvásárlási ügylete a bajok kezdete óta.

Dave Lewis vezérigazgató, aki 2014 szeptembere óta áll az áruházlánc élén, már belépése napján teljes gazdálkodási fordulatot hirdetett meg. Ennek jegyében a Tesco 2015-ben 53 veszteséges nagy-britanniai üzletet zárt be, törölte további 49 új, korábban tervbe vett nagyáruház felépítését, és eladta dél-koreai üzlethálózatát.

A Tesco - amelynek jelentős befektetései vannak a közép-európai térségben is - a dél-koreai hálózat eladása után bejelentette, hogy ezzel lezárult nemzetközi érdekeltség-portfóliójának felülvizsgálata.

Minap közzétett idei első, köztes eredményjelentésében a cég arról számolt be, hogy nőtt a forgalma a karácsony körüli időszakban, és bővült magyarországi piaci részesedése.

Az azonos eladótérre számolt csoportszintű értékesítés a január 7-ével zárult 19 hétben 1,1 százalékkal emelkedett éves összevetésben.

A 19 hetes vizsgált időszak átlagán belül a folyó üzleti év november 26-án zárult harmadik negyedében a forgalom 1,5 százalékkal, a január 7-éig fennmaradó hat hétben 0,3 százalékkal nőtt.

A nagy-britanniai forgalom a harmadik üzleti negyedévben 1,8 százalékkal emelkedett, és a Tesco 2011 óta első ízben növelte hazai piaci részesedését.

A cég - egyelőre számok nélkül - kiemelte, hogy "jó ütemben" növelte piaci részesedését Magyarországon, Szlovákiában és Thaiföldön is.

Az időszakon belül az üzleti év harmadik negyedében "tartósan erőteljes" volt a Tesco teljesítménye Magyarországon, Csehországban és Szlovákiában - állt a cég előzetes jelentésében.

A részletes adatokat tartalmazó éves jelentést a vállalat április 12-én teszi közzé.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti.hu / Fotó:Twitter)