Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 0,8 százalékkal mérséklődött.
Az év első négy hónapjában 4,9 százalékkal emelkedett az ipari kibocsátás. Az adatok megegyeznek a június 7-én kiadott első becsléssel.

A feldolgozóipar teljesítménye az átlagnál jobban 3,4 százalékkal csökkent tavaly áprilishoz viszonyítva, amiben az is szerepet játszott, hogy idén áprilisra, tavaly pedig márciusra estek a húsvéti ünnepek.

A feldolgozóipari termelés 29 százalékát adó járműgyártás kibocsátása 8,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, míg márciusban 11,3 százalékkal nőtt a termelés. A közúti gépjármű gyártásában nagyobb mértékű volt a visszaesés, mint a közúti jármű alkatrészeinek termelésében - tette hozzá jelentésében a hivatal.

A feldolgozóipari termelésből 12 százalékkal részesülő számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 4,8 százalékkal nőtt, nagyrészt az elektronikus fogyasztási cikk gyártásának köszönhetően, ahol a növekedés 26 százalékos volt. Az ágazat átlagosnál nagyobb eredménye is eltörpül azonban a márciusi 22,6 százalékos szárnyalásához képest.

A feldolgozóipari termelés tizedét képviselő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,9 százalékkal emelkedett a szintén kimagasló 8,1 százalékos március növekedést követően. Ezen belül a legjelentősebb, a termelés 25 százalékát kitevő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása az előző év szintjén maradt, míg a legnagyobb mértékben, 38 százalékkal a növényi, állati olaj gyártása haladta meg az egy évvel korábbit.

A járműipar alacsonyabb teljesítményszintje rendelésmutatóiban is tükröződik, amely kilenc hónapja először csökkent 2,3 százalékkal, miután az új exportrendelések 17,9 százalékkal megzuhantak. A megfigyelt ágazatok teljes rendelésállománya 1,3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, de a gyógyszeripar és a villamosberendezések iránt 22,1, illetve 11,9 százalékkal nőtt a kereslet.

Az ipar belföldi értékesítése gyakorlatilag stagnált áprilisban - 0,1 százalékkal nőtt - ezen belül a feldolgozóiparé 3,1 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A járműgyártás belföldi eladásai 3,7, a vegyiparé 28,1 százalékkal estek vissza, de a számítástechnikában és a gépgyártásban 2,6, illetve 6,7 százalékkal nőtt az értékesített volumen tavaly áprilishoz viszonyítva és az élelmiszeripar is 3,4 és a gyógyszeripar is 2,1 százalékkal több terméket helyezett el a piacon.

Az ipari export volumene 4,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. A feldolgozóipari exportértékesítésen belül a 36 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 11,2 százalékkal visszaesett. Elmaradt a tavaly áprilisitól a gyógyszeripar kivitele 10,3 százalékkal, a gépek és villamosberendezéseké egyformán 2,7 százalékkal és az élelmiszerek exportja is 0,7 százalékkal. A feldolgozóipari export 16 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai azonban 4,8 százalékkal nőttek, de a vegyipar exportja is 8,0 és a textil-, ruha- és bőripar kivitele is 7,0 százalékkal felülmúlta a tavaly áprilisit - derül ki a KSH legfrissebb adataiból.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:mti)