Bogsch Erik vezérigazgató a vállalat keddi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az euróban számolt árbevétel 5 százalékos emelkedésére számít a cég 2017-ben, míg februárban még 3 százalékos növekedést prognosztizáltak.

A vezérigazgató hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az árfolyamingadozások miatt nehéz pontos előrejelzést adni, az első negyedév teljesítménye pedig nem garantálja a tendencia folytatódását az év hátralévő részére.

A februári előrejelzéshez képest több szegmensben is módosította várakozásait a cég, így például a lengyel piacon a korábbi stagnálás helyett 0 és 5 százalék közötti árbevétel-növekedés várható többek között az erős influenzajárvány és a Groprinosin eladások miatt. Az Egyesült Államokban szintén stagnálást várt a cég korábban, most viszont úgy látja, hogy akár 10 százalékkal is emelkedhetnek a bevételek.

A nyugat-európai országokban 10-15 százalékos bővüléssel, a kelet-európai régióban továbbra is 5 százalékos csökkenéssel számol a vállalat, Magyarországon pedig stagnálást vár 2017-ben - fejtette ki a vezérigazgató.

Elmondta azt is, hogy a Richter továbbra is a termékportfólió szélesítésén dolgozik, termékakvizíció formájában, azonban konkrét tervekről egyelőre nem adott tájékoztatást.

Az idei első negyedéves kiugró eredményeket pozitívan értékelte Bogsch Erik, az árbevételt forintban és euróban is sikerült növelni, mindazonáltal a vezérigazgató kiemelte, hogy rendkívül alacsony volt a bázis, emellett tavaly nagyon gyenge volt a rubel árfolyama is. A jelentős árbevételnövekedés másfelől a cariprazine amerikai forgalomba hozatalának köszönhető, amely a bázis időszakban még nem szerepelt a tételek között.

Valamennyi export régióban emelkedett az árbevétel az első negyedévben. A rubel euróval szembeni több mint 24 százalékos erősödésének eredményeként nőtt az Oroszországból származó árbevétel, amely így az összforgalom 24 százalékát adja, ismét az egyik legnagyobb piaccá válva. Jelenleg az árbevétel harmadát az Európai Unióba nemrégen belépett tagállamok adják, és körülbelül ugyanekkora hányad származik az egykori Szovjetunió országaiból - ismertette a vezérigazgató.

Bogsch Erik a következő időszak kihívásai közé sorolta az újabb hatósági követelményeknek megfelelést, így például az egyedi termékazonosítás bevezetése miatt a jövő évtől minden gyógyszerdobozra egy külön számot kell ütni, ehhez újabb berendezést kell venni, amely mintegy 4 milliárd forintos beruházás. A vezérigazgató szerint az intézkedésnek ezen felül kapacitáscsökkentő és egyéb költségnövelő hatása is van, mivel külön informatikai hátteret kell kiépíteni és működtetni. A hamisított gyógyszerek terjedésének megakadályozására inkább az internetes kereskedelem betiltására lenne szükség - vélekedett.

(Forrás:kereskedelmiszerszektor.hu, mti/Fotó:richter)