Németh Dávid, a K&H Bank Zrt. vezető makrogazdasági elemzője szerint 2017-ben látványos bővülés ment végbe az építőiparban a 2016-os kedvezőtlen év után, ugyanakkor egyre több olyan tényező van, amelyek visszafoghatják a további növekedést. Ezek között említette a munkaerőhiányt, illetve az ebből adódó drágulást, valamint a kedvezményes lakásépítési áfával kapcsolatos bizonytalanságot.

A Takarékbank 2017 egészére 28 százalék körüli növekedést vár az építőipar teljesítményében, így a szektor érdemben hozzájárulhatott a GDP tavalyi növekedéséhez a bank elemzője szerint. Horváth András szintén úgy látja, hogy a fellendüléssel kapcsolatban érdemi kockázatot a fellépő szakemberhiány jelenthet, ám ez elsősorban a béremelési versenyben kevésbé részt venni tudó mikrovállalkozásokat érinti.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke kiemelte, a tavaly november végi rendelésállományból arra lehet következtetni, hogy 2018-ban is kétszámjegyű lehet az építőipari termelés bővülése, és a szervezet szerint az építőipar növekedési pályán marad 2019-ben is, ha valami rendkívüli esemény nem történik.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:twitter)