Az iparon belül a döntő - 95 százalékos - súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 8,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a tavalyi 4,9 százalékos növekedés után. A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 9,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbi alacsony bázisnál, amikor 3,7 százalékkal csökkent a termelés. A vegyipar kibocsátása 11,8 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, míg az elmúlt évben 1,7 százalékkal csökkent a kibocsátás. A gyógyszeripar 29,0 százalékkal növelte termelését az egy évvel korábbi visszaesés után, de a tavaly is 8,1 százalékos növekedést ért el. A gumiipar teljesítménye 24,5 százalékkal volt a tavaly januárinál nagyobb és jelentősen emelkedett a múlt évi 7,1 százalékos növekedéséhez képest.

A járműipar termelése 5,2 százalékkal emelkedett a múlt évi szerény 1,5 százalékos növekedés után. A számítástechnikai eszközök gyártása 6,7 százalékkal emelkedett, ami elmarad a tavalyi 8,8 százalékos mértéktől.

Az ipari export volumene 4,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A feldolgozóipari exportértékesítés 6,4 százalékos emelkedésén belül a 35 százalékot képviselő járműgyártás kivitele 3,4 százalékkal nőtt a tavalyi 1,2 százalék után. A feldolgozóipari export 15 százalékát adó számítógép-, elektronikai, optikai termék gyártásának külpiaci eladásai 7,9 százalékkal emelkedtek, ami viszont elmarad a múlt évi 8,4 százaléktól. A gépexport 5,2, a villamosberendezések kivitele 5,9 százalékkal haladta meg a tavaly januárit. Az élelmiszeripar kivitele 5,7, a vegyiparé 8,4, a gyógyszeriparé 7,7 százalékkal nőtt a tavaly januárihoz viszonyítva.

A feldolgozóipar belföldi értékesítése 16,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest. A járműipar belföldi eladásai 24,6 százalékkal haladták meg a tavaly januárit, a gumiiparé 58,4 százalékkal szárnyalt. Az élelmiszeripar értékesítése 10,8 százalékkal nőtt. A gyógyszergyárak 15,8 százalékkal több terméket helyeztek el a belföldi nagykereskedelmi piacon -közölte a KSH.

Az adatok szerint a fogyasztási cikkeket előállító ágazatok belföldi értékesítése 11,1 százalékkal nőtt januárban az egy évvel korábbihoz képest, míg a beruházási javakat gyártó ágazatoké 15,2 százalékkal ugrott meg, ami a tavalyi 9,8 százalékhoz képest is jelentős. Továbbfelhasználásra alapanyagokat, félkész termékeket és alkatrészeket gyártó ágazatok belföldi értékesítése 26,4 százalékkal nőtt januárban a tavalyi egész éves 1,5 százalék után. Az energiatermelés értékesítési volumene 14,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 12,0 százalékkal nagyobb volt 2017 azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 21,7 százalékkal, az új exportrendelések 10,7 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány 6,2 százalékkal elmaradt a 2017. januáritól, a belföldi rendelések 31,2 százalékkal emelkedtek, az exportrendelések 8,0 százalékkal visszaestek.


(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:pinterest)