Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a járműüzemanyagok és az élelmiszerek drágultak. Az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberhez viszonyítva, az üzemanyagoké 5,3 százalékkal.
A szezonálisan kiigazított éves maginfláció 2,9 százalékos volt az előző év azonos időszakához képest, tovább emelkedett az augusztusi 2,8 százalékról. Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a várakozásoknak megfelelően emelkedett az üzemanyagok és az élelmiszerek ára. Kiemelte, hogy a háztartási energián belül a tűzifa ára egy hónap alatt 3,9 százalékkal, éves összevetésben 8,8 százalékkal nőtt. Az egyéb cikkek csoportban a tankönyvek ára 58,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.

Az élelmiszereken belül szeptemberben a vaj, vajkrém ára 16,5, a sajté 9,5, a sertéshúsé 8,5, a kávéé 7,1, a kenyéré 5,9, a párizsi, kolbászé 5,8 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

A legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk drágultak, átlagosan 6,0 százalékkal ezen belül a dohányáruk ára 8,8 az égetett szeszes italoké 5,6 százalékkal emelkedett.

Az egyéb cikkek - gyógyszerek, üzemanyagok, illetve a lakással, háztartással és testápolással kapcsolatos, valamint a kulturális cikkek - ára átlagosan 2,7 százalékkal nőtt egy év alatt. Az üzemanyagok mellett az újságok 5,9 százalékos éves drágulása húzta az indexet.

A szolgáltatások ára 1,8, százalékkal emelkedett, ezen belül a postai szolgáltatások tarifái 5,9 százalékkal emelkedett, a belföldi üdülés 5,2 százalékkal került többe.

A háztartási energia ára 1,0 százalékkal lett magasabb a tűzifa drágulása miatt, ugyanakkor az elektromos energia, a vezetékes gáz és a távfűtés ára nem változott.  A ruházkodási cikkekért 1,1 százalékkal kellett többet fizetni.
A tartós fogyasztási cikkek 0,1 százalékkal kevesebbe kerültek.  Augusztushoz viszonyítva, egy hónap alatt az élelmiszerek ára 0,1 százalékkal csökkent, meghatározóan az idényáras élelmiszerek - burgonya, friss zöldség, gyümölcs - 4,0 százalékos árcsökkenése miatt. A vaj, vajkrém 3,8, a tej 2,3, a sajt 0,9 százalékkal drágult. A fogyasztási főcsoportok közül a legnagyobb mértékben, 1,8 százalékkal a ruházkodási cikkek ára nőtt augusztushoz viszonyítva, a szezonváltás miatt.

Az egyéb cikkek ára átlagosan 0,6, ezen belül a járműüzemanyagoké 2,5 százalékkal magasabb lett.
A háztartási energia 0,4 százalékkal drágult. A szeszes italok, dohányáruk ára 0,3, a tartós fogyasztási cikkeké 0,1 százalékkal nőtt. A szolgáltatások ára 0,4 százalékkal csökkent egy hónap alatt, ezen belül az üdülési szolgáltatásoké 6,4 százalékkal.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:pinterest)