A szolgáltatások inflációja is nőtt az előző hónaphoz képest - fűzték hozzá.
Ezzel a jegybank által az inflációs alapfolyamatokat megragadni hivatott valamennyi alapmutató a 3,0 százalékos inflációs cél fölé emelkedett.
Piaci elemzők gyakran felidézik Nagy Mártonnak, az MNB alelnökének januári nyilatkozatát, amelyben kijelentette: ha az adószűrt maginfláció 3 százalék fölé emelkedik, az a jegybanknak elegendő bizonyíték lenne arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika normalizálását.
Az MNB emlékeztet, az előző hónaphoz képest az infláció 0,4, a maginfláció 0,3 százalékponttal emelkedett. A maginfláció emelkedését főként a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek inflációjának növekedése okozta. Az infláció emelkedéséhez emellett a feldolgozatlan élelmiszerek és az üzemanyagárak változása is hozzájárult. Főként a friss zöldségek árainak növekedése miatt a feldolgozatlan élelmiszerek - szezonálisan igazított és adószűrt - árai emelkedtek, de a feldolgozott élelmiszerek árai is nőttek februárban.
Az iparcikkek szezonálisan igazított árai az előző hónaphoz képest enyhén emelkedtek.  A tartós iparcikkek ára elsősorban a használt személygépkocsik, illetve a televízió árának mérséklődése nyomán enyhén csökkent, míg a nem tartós iparcikkeké nőtt.
A népegészségügyi termékadó év eleji emelése az alkoholmentes italok árindexének növekedését okozta.
A piaci szolgáltatások árai februárban összességében 0,5 százalékkal emelkedtek - jegyezte meg az MNB.

(Forrás:kereskedelmiszektor.co.hu, mti/Fotó:pixabay)