A csoport 120 milliárd forintot meghaladó értékben helyezett ki új hitelt a magyar vállalatoknak, 10 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. E kölcsönöket a felvevőik elsősorban beruházási célokra fordították. A  vállalati hitelek  állománya június végén átlépte a 800 milliárd forintot, ami csaknem 36 százalékos éves növekedést mutat.

A Takarék Csoport a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) hiteleinek közvetítésében is jeleskedett. A hitelek és vissza nem térítendő forrással kombinált hiteltermékek több mint 600 milliárd forintos keretösszegéből június végéig csaknem 400 milliárd forintot igényeltek az akár nulla százalékos kamatozású, európai uniós forrásból finanszírozott hitelekből a Takarékbank által vezetett konzorcium fiókjaiban létrehozott 442 MFB Ponton. Ebből csaknem 170 milliárd forint értékű kérelmet pozitívan bíráltak el és folyamatosan zajlik további 230 milliárd forintnyi igénylés feldolgozása is. Június végéig több mint 80 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak - ez 20 milliárddal több a 2017. év véginél - írták a közleményben.

Az előző év azonos időszakához képest majdnem 40 százalékkal több új jelzáloghitelt folyósított a Takarék Csoport az első fél évben. Az állománya 52,9 milliárd forinttal, június végére közel 390 milliárdra emelkedett. Lakossági jelzáloghitelezésének növekedésében komoly szerepet játszott, hogy minden ötödik, családi otthonteremtési kedvezménnyel (csok) támogatott új lakást vagy családi házat a Takarék Csoport közvetítésével vásároltak  meg. Az idei év első hat hónapjában 7,4 milliárd forint értékben kötött csok-szerződést (családi otthonteremtési kedvezmény) a Takarék Csoport, 2015 közepi bevezetése óta pedig már közel 15 ezer szerződést hozott tető alá, összességében mintegy 45 milliárd forint értékben. Az élénk ingatlanpiacból kiindulva a bankcsoport azzal számol, hogy az idén kihelyezett jelzáloghiteleinek összege eléri a 100 milliárd forintot és az állomány összértéke a folyamatos törlesztésekkel együtt is az év végére meghaladja a 400 milliárd forintot.

A csoport lakossági hitelállománya a félév végén elérte a 480 milliárd forintot, egy év alatt 7,6 százalékkal nőtt. Nyolc százalékkal több személyi kölcsönt nyújtottak az év első felében, mint egy éve. A jellemzően 3-5 éves futamidejű, nagyobb összegű, 1,5 millió forint feletti hiteleket lakásfelújításra és autóvásárlásra vették fel - olvasható a közleményben.

 

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:mti)