A portfolio.hu által készített konszenzus szerint az elemzők 164,1 milliárd forint negyedéves tisztított eredményre számítottak. A konszolidált, nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készült pénzügyi gyorsjelentés szerint az olajkonszern idei első negyedéves, újrabeszerzési árakkal becsült, tisztított EBITDÁ-ja 27,5 százalékkal több az előző negyedévben elért 139,6 milliárd forintnál.     Az értékesítés nettó árbevétele 955,3 milliárd forint volt az első három hónapban, amely 37 százalékkal magasabb a 2016. első negyedévi 697,2 milliárd forintnál. A jelentés idézi Hernádi Zsoltot, az olajipari vállalat elnök-vezérigazgatóját, aki szerint kiválóan kezdődött az év, minden üzletág növekedett, és maximálisan kihasználta a cég a külső környezet által nyújtott lehetőségeket. Elmondta azt is, hogy az első három hónap eredményei erős alapot teremtettek ahhoz, hogy a cég az év hátralévő részében megvalósítsa a Mol 2030 stratégia egyes célkitűzéseit, valamint elérje a legalább 2 milliárd dolláros EBITDÁ-t.

Az első negyedévben a Mol-csoport speciális tételek nélküli EBITDÁ-ja 191,1 milliárd forintot ért el, ami 49,6 százalékkal magasabb az előző év első negyedévi bázisnál. A vállalatcsoport nettó profitja pedig a tavalyi év azonos időszakához képest 27,5 százalékkal emelkedett, elérve a 93,9 milliárd forintot.

A kutatás-kitermelés (upstream) üzletág speciális tételek nélküli EBITDÁ-ja 63,451 milliárd forintra nőtt az első negyedévben, amely 53,7 százalékkal több az egy évvel korábbinál és 14,5 százalékkal magasabb az előző negyedévi szintnél. A szegmens növekedését a cég részben a tavalyihoz képest magasabb olajárakkal, valamint versenyképes költségszinttel indokolta. Közölték továbbá, hogy a termelés stabilan 111 500 hordó egyenérték volt naponta.

A feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletág az idei első negyedévben 94,1 milliárd forintos tiszta újrabeszerzési árakkal becsült EBITDÁ-t ért el, ami több mint 18 százalékos emelkedés 2016 első negyedévéhez képest. A növekedés elsősorban az üzemek teljesítményének és a kedvező külső környezetnek köszönhető - közölte a vállalat.

A gáz midstream (gázszállítási üzletág) 6,7 százalékos növekedést könyvelt el, a 20,45 milliárd forintos speciális tételek nélküli EBITDA alapján. Az idén immáron különálló üzletágként bemutatott fogyasztói szolgáltatások szegmens EBITDA hozzájárulása 18,6 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest, 15,9 milliárd forintot ért el. Az eredmény mögött a növekvő üzemanyag-eladások, valamint a töltőállomásokon forgalmazott egyéb termékek keresletének emelkedése áll a jelentés szerint.

A Mol-csoport 39,3 milliárd forint működési cash-flowt ért el az első negyedévben, a tavalyi azonos időszakban elért 73,7 milliárd forint után. Az eladósodottsági mutatók 2017 első negyedévében csökkentek, a nettó eladósodottság 24,1 százalékra mérséklődött az egy évvel korábbi 28,1 százalékról.

A Mol részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek, a papír csütörtöki záróára 21 060 forint volt, míg az elmúlt egy évben 15 500 és 21 900 forint között mozgott.

(Forrás:kereskedelmiszektor.hu, mti/Fotó:mol)